Musea in Tilburg

Musea in Tilburg

Peerke Donderspaviljoen

Op 27 oktober 2009 opende het Stadsmuseum het Peerke Donderspaviljoen, ter gelegenheid van de 200-ste geboortedag van Peerke Donders. Het Peerke Donderspaviljoen is een museum voor Naastenliefde en is zowel gewijd aan Peerke Donders als aan hedendaagse vormen van naastenliefde. Bij het museum is ook een Peerke Donders Park. Dit is een uniek Tilburgs erfgoed en bijzonder stiltegebied. In het park van bijna 1,5 hectare bevinden zich een replica van zijn geboortehuis, een devotiekapel naar Surinaams voorbeeld en een prachtige kruiswegstatie. Het park is voor velen een plek van inspiratie, zingeving en bewustwording.

Lees verder »
Musea in Tilburg

Vincents Tekenlokaal

Vincent van Gogh kreeg in Tilburg tekenles op de Rijks Hoogere Burgerschool, gevestigd in het oude paleis van Koning Willem II. In Vincents Tekenlokaal kun je zien waar en hoe de jonge Van Gogh les kreeg. Ook kun je hier jouw eigen tekentalent ontwikkelen, gebruikmakend van hedendaagse technieken. Vincents Tekenlokaal is onderdeel van het Stadsmuseum.

Lees verder »
Musea in Tilburg

Natuurmuseum Brabant

In Natuurmuseum Brabant zit je midden in de natuur. Leuk voor de hele familie, of je nou 4 bent of 80! Alles over dier, mens en plant is te zien in eigenzinnige tentoonstellingen met een frisse kijk op het leven en de natuur. Kijken mag, maar zelf doen en beleven is natuurlijk nog leuker. Dat kan bijvoorbeeld in de OO-zone, waar je als een echte onderzoeker aan de slag kunt. Spannend, ook voor de ouders. Natuurmuseum Brabant is in 2014 en 2015 verkozen tot het beste Kidsproof museum van Noord Brabant.

Lees verder »
Musea in Tilburg

De Pont

Het in 1992 opgerichte museum De Pont toont hedendaagse beeldende kunst uit binnen- en buitenland. Het museum is gehuisvest in een voormalige wolspinnerij. Deze is verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht komt. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme “wolhokken” vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken. Naast een permanente opstelling van werk uit de eigen collectie, zijn er jaarlijks drie grote en enkele kleinere tentoonstellingen.

Lees verder »
Musea in Tilburg

TextielMuseum

Het TextielMuseum is de enige in zijn soort. Het museum heeft namelijk niet alleen een uitgebreide collectie, maar is tevens een bedrijf; de textielmachines draaien en produceren. In het textiellab laten ontwerpers hun prototypen maken. Er zijn vier deelcollecties: textieltechniek, industriële cultuur, beeldende kunst en textielvormgeving. Naast de vaste expositie zijn er wisselende tentoonstellingen met betrekking tot Textiel.

Lees verder »